Over Tricepage

Cépage

De Franse term cépage betekent letterlijk druivenras en wordt in de wijnwereld gebruikt om aan te geven dat de wijn voor het grootste gedeelte van één druivenras (cultivar) gemaakt is.

Een mono-cépagewijn is overwegend van één druivenras gemaakt, maar kan - afhankelijk van het land en de lokale wijnwetgeving - deels andere rassen bevatten. In de VS beschouwt men bijvoorbeeld een wijn met een aandeel van 75% van één druivenras al een mono-cépage. Is echter het jaartal op de fles vermeld, dan moet het aandeel 95% zijn. Als slechts één druivenras op het etiket is vermeld, dan is de wijn doorgaans voor 85% van dat ras gemaakt.

Bi-cépagewijnen zijn van ten minste twee dominante druivenrassen gemaakt, waarbij de naam van het ras met het grootste aandeel als eerste wordt genoemd op het etiket. Bekende bi-cépages zijn: Cabernet-Sauvignon & Merlot (tevens gangbare Bordeaux-mix), Grenache & Syrah (ook Rhône-stijl), Chardonnay & Sauvignon Blanc.

Ook tri- en quatro-cépagewijnen komen voor, maar zelden worden dan nog alle rasnamen op het etiket vermeld.

Met de opkomst van de 'nieuwe wereld' wijnlanden in de jaren negentig is er meer aandacht gekomen voor de gebruikte druivenrassen, ten koste van de nadruk op gebied, grondgesteldheid en klimaat. De Fransen gebruiken voor de deze kenmerken de term 'terroir'. Dit omvat echter meer dan alleen deze kenmerken. De terroir aan bijvoorbeeld de zuidkant van een wijngaard kan verschillend zijn van de terroir op de noordkant van diezelfde wijngaard. De nadruk op het druivenras geeft meer duidelijkheid en herkenbaarheid voor de consument.


Tricépage

Een tricépage is een evenwichtige mix van drie druivenrassen met als doel de beste eigenschappen van de drie rassen te verenigen in één excellente wijn.


In de pers

Wijngenootschap nodigt Luigi Giusti uit

MAASMECHELEN - Het wijngenootschap Tricépage van Maasmechelaars Enzo Baldi, Erwin Schafranski en Pascal Palumbo organiseerde in restaurant Da Lidia een degustatie met wijnen van het domein Luigi Giusti uit de Marche. De wijnmaker kwam speciaal uit Italië. Op de foto bevinden de vier heren zich in het gezelschap van Elvira en Conny van Da Lidia.

Lees het originele artikel in het Nieuwsblad van 30 mei 2012

Momento Italiano verzamelt 1.500 euro voor Een Hart Voor Limburg

Maandelijks werd Momento Italiano, een ontspannende avond in Italiaanse sfeer, georganiseerd door Garage Pagnotta, Tricépage en PBSC TV producties. Iedereen kon er genieten van Italiaanse wijnen en lekkernijen. Aan de gasten werd een vrijblijvende gift gevraagd voor het goede doel. Dit geslaagde concept heeft voor de projecten van Een Hart voor Limburg het mooie bedrag van 1.500 euro opgeleverd.

Lees het originele artikel in Het Belang van Limburg van 23 juli 2012